BESAR DAH.



2018.hye

..tahun ni masuk umur 26 tahun.Pejam celik pejam celik,rasa tak sangka.Rasa macam semalam baru start kerja,start kahwin,start ada basyirah.Saban tahun berlalu,niat nak berubah jadi positif dalam segala hal masih belum tertunai.Tahun ni? maybe..In sha Allah..

dah hari ke 12 bulan 1..banyak benda aku rasa dah berubah.Salah satu nya,mesti lah hal anak.Basyirah dah besar dah aku rasa,kadang kadang aku sedih,aku harap sangat dia tak cepat membesar.Sebab dia comel sangat,bukan aku puji anak aku comel,tak!..bagi aku budak budak nak membesar ni banyak "kepala angin" dia,banyak idea dia...

salah satu nya,bila basyirah dah pandai marah marah,merajuk,tidur sendiri,makan sendiri,mandi sendiri.Ada certain part dalam perkembangan basyirah yang aku impress sangat.Kadang kadang aku puji sendiri cara mak abah jaga basyirah.Alhamdulilah,even dia still kecil lagi.Bila kerja dekat health site ni,banyak yang aku rasa aku perlu bersyukur bila aku jumpa ade sesetengah kanak kanak yang perkembangan dia tak macam basyirah.Syukur,maybe itu kelebihan anak aku..😊😊😊

bila aku balik kerja,penat tu terus hilang.Lagi lagi bila basyirah standby depan pintu,konon konon tengah tunggu aku balik,disebabkan aku dah 'terbiasa' dia dengan kinderjoy..nahh padan muka aku,tiap kali aku balik mesti dia akan tanya..

"maaaa..oo maaa..where tinder toi..bathirah?"

hati sapa tak luluh bila kau balik rumah,anak kau terus tanya benda dia tak dapat ..okay! terus aku bawak basyirah ke kedai,terus grab 1 kinderjoy untuk dia.Sebenarnya,dia bukan nak makan coklat dalam tu sangat,tapi nak toy dalam tu..Aku pon pelik asal lah si kinderjoy mahal gila.Tapi tak apa,untuk anak,aku okay.Sampai satu tahap,bila aku bawak kedai sama,dia dah tahu dah kat mana nak amek kinderjoy tu 😖😌



Kalau bab tidur tu,basyirah ikut sebijik macam suami aku,mazreel.Selalu mazreel suka kene gosok dekat lengan,bagi "geli geli'',dari dulu lagi ami ,mak mertua aku dah biasa kan dia dengan gosok...geli geli pon,tertidur jugak tau tak sampai 5 minit,konfem dengar bunyik dengkur...

same goes to basyirah..tapi style basyirah nak kene gosok dekat perut..cuma beza dia..dia punya gosok kat perut kene sejam lebih..berbanding dengan bapak dia,kau rasa? tak cramp tangan kau?..😑😕

since dari peristiwa gosok mengosok ni,aku dah warning mazreel,jangan ajar benda yang dia dah biasa buat,heee...


bab MAKAN,aku failed sikit.Dari kecik lagi aku tak berapa pandai nak ajar basyirah makan  benda yang senonoh.Start boleh makan,aku dah bagi dia nestum,silap aku.Puri tawar ke manis ke haram dia nak.Tapi bab susu dia nombor 1,kuat minum.Tak apa lah ,at least dia punya tumbesaran sejajar.

baru baru ni je,dia dah start pandai makan,tu pon jangan dipaksa,pandai lah dia makan.Favourite dia setakat ni aku tengok,lebih ke ayam.Nasi kurang,tapi bila depan mazreel silap lah kalau tak makan nasi.tak pe nak,asal kamu happy dan membesar dengan baik.


alhamduilah,Allah beri satu nyawa untuk aku sekeluarga.(basyirah nak jadi kakak dah)..okay bye!🙋








BYE BYE sabak bernam !


hye korang!

Pernah satu hari tu,aku dah give up sangat.Nak QUIT ,nak STOP,nak BERHENTI dari bidang kejururawatan ni.Biasalah,alasan aku sama.Jauh dengan anak dan suami.Jauh dengan anak tu lagi sakit,kalau jauh dengan suami pon sakit tapi sakit biasa biasa je..👅 

Pernah rasa down teramat,menangis sorang sorang tapi bajet cool bila mazreel call,sebab dia jenis tak suka aku melalak dalam phone lagi lagi dia tak ada depan mata.Tapi aku sentiasa belagak cool jawab call dari dia,sebab kalau emosi aku tak okay,mesti time time tu dia boleh "terbang" ke sabak.Bukan takut,tapi kesian dia,dah lah jauh.Biasalah,kekadang perempuan ni luar biasa ,susah diramal giteww.

USAHA,TAWAKAL,IKHTIAR..semua dah aku buat.Bukan aku je,mazreel selaku suami yang tersayang pon selalu usaha , usaha dia lagi kuat dari aku.Selalu jugak kene "bash" dengan dia,suruh follow up dengan hospital,buat rayuan.Tapi aku tak sekuat dia,aku asyik tipu je.Mengiye kan ape dia tanya je selama ni,sebab aku lain dia lain,susah nak explain dekat dia sebenarnya tentang profesion kerja aku.Lagi lagi bidang nurse ni.

mazreel,tulang belakang i .thanks sayang =)

alhamdulilah,syukur! finally aku dapat tukar jugak.Ya allah,betul betul tak sangka,memang rezeki anak,family! Disaat saat nak give up,Allah swt bagi aku jawapan dalam doa aku selama ni 💓..


tapi kalau ingat balik macam mana aku punya happy dengan kawan sekerja aku memang tak boleh blah.

Bayangkan,hari tu time 18 /8/ 2017,semua cakap ada pertukaran JM sebelum raya haji,dalam hati aku ,still tak boleh percaya,entah entah semua ni agenda nak sedapkan hati je.Still tak nak berharap tapi dalam masa sama aku berdoa jugak lah,mana tau nama aku terselit tapi dalam fikiran aku ni asyik fikir MUSTAHIL!!

petang tu plak,aku lepak dengan ada sorang akak senior aku ni,cuma beza aku dengan dia..dia bujang,aku dah berfamily..Kesian dia,bersungguh sungguh inform yang ada pertukaran,boleh tahu senarai nama hari tu jugak.Aku ni memang tak senang duduk lah.Jiwa tak tenang wei.Sebab suami aku ada jugak inform aku,pertukaran ni akan keluar tapi kene tengok portal..tapi still tak tahu bila..

😑😑😑😑😑😑😑😑

ko nak aku buat apa time tu?
gelak gelak?
senyum?
diam?

senang cerita,aku dengan akak senior ni tak tenang.Apa je kiteorang tak buat? banyak kali jugak call pihak pengurusan JKN untuk tahu status..Banyak kali kiteorang whatsapp orang yang incas pasal pertukaran ni...even orang tu tak reply langsung padahal tengah online tu..debar dia lain macam!..geram pon ada. Dah read.dah seen thru whatsapp ..REPLY ler!!

tetibe...

senior aku cakap..dah boleh semak dekat portal....

FUHHHHH....berlari aku! selalu aku buka portal dengan bacaan BISMILLAH..kali ni tak,sebab perasan tu dah menyirap yirap nak tahu!



BUKAK..BUKAK JE...
😵😵😵😵😵😵😵😵




syukur alhamdulilah!

menjerit,menangis,meloncat..semua dengan kawan sekerja yang tengah tunggu nasib yang sama.
happy dia lain macam.Aku macam tak percaya betul..

Bagi aku,ni semua perancangan dari Yang Maha Esa,sebab kita tak kan diuji kalau kita mampu mengharunginya,Buatlah macam mana,kau buat,kalau tu bukan takdir kau.Tak kan jadi jugak.


....................................


terus call mazreel,family...syukur.
Nak dekat 2 tahun 8 bulan aku dekat sabak bernam.
Ulang alik selama setahun dari sabak ke seremban ,ulang alik ke melaka ,



tak boleh bayangkan macam mana aku boleh harung hidup macam ni.Nak dekat dekat pindah ni lah,aku baru terfikir..heee...Tabah jugak lah aku dengan mazreel ni.Tapi dalam masa sama aku sedih jugak,sebab akak senior aku yang tadi tak berjaya.

kekadang orang bujang ni pon ada komitmen dekat ibubapa dorang,adakah  mereka tak layak?

hmmmm.....


ape ape pon! sekarang tengah counting days gitew...syukur!
😆😀



p/s: now,tengah berdebar pulak penempatan baru,harap tak jauh dengan rumah.HOPEFULLY!





 
BY AQISH BASIR