tantrum


hari khamis hari tu,lepas kerja,mak ada inform anak aku,basyirah tak sihat.Demam.Bila aku call, mak cakap anak aku okey,tak ada apa sangat,badan panas.Terus aku suruh mak check suhu,lepas dah check,abah cakap suhu basyirah turun naik.Allahu.Luluh hati aku,nak buat keje time tu pon macam nak tak nak je.Basyirah jarang demam,pernah dia sekali je demam ,time tu masa umur 5 bulan,tu pon sebab cucuk Dtap ,kalau tak silap aku.Alhamdulilah sepanjang tu memang tak ada demam.

Lepas tu,dapat gambar whatsapp basyirah.Allahu,rasa nak lemau jantung tengok anak sendiri lepas sponging,selalu aku tengok anak patient je.Sekarang anak sendiri pulak.Sedih bhai.Terus aku balik melaka.


Tepat pukul 917pm,aku sampai melaka.Bayang kan lah,aku drive macam orang gila.Sebab risau punya pasal.Sampai je,terus aku tengok basyirah.Time tu dah tertido.Kesian anak aku.Lemah satu badan,tapi bila check suhu malam tu dalam 37.8'c.Lucky me,abah mak ni sebelum ni kerja dalam medical,so a lil bit they know what to do...alhamdulilah...

Hari jumaat aku check suhu basyirah kejap okay kejap tak.Aku just repeat 

tepid sponging-mandi-ubat-check suhu..

time check suhu anak tu,berdebar dia lain macam.Bila turun,happy dia,lain macam,rasa macam lulus exam.Tapi bila suhu makin naik,rasa macam nak terjun perigi.

Tapi sebelum basyirah demam,memang mak ada mengadu,basyirah dah start mengamuk tak tentu pasal,moody memanjang,asyik nak marah.Risau.Sebelum tu pon,aku notice dia,dalam minggu lepas,perangai dia lain sangat.Asyik nak dukung,tak nak berjalan.Betul betul menguji kesabaran.Kadang kadang termarah dia.Bengang punya pasal.Menyesal betul bila fikir balik.




Nasib aku baik,basyirah semalam,dah sihat sepenuh nya.So memang rezeki,bila mazreel ajak berjalan ,ala dekat melaka jugak,cuma nak spend time dengan basyirah and wife dia ni katanya.Mula mula memang tak nak,sebab basyirah macam baru sihat.Tapi mak abah pon cakap.takut basyirah stress jauh dengan aku and mazreel,better pergi holiday.

so,pagi sabtu kiteorang gerak.Even basyirah dah sihat,tapi perangai dia sangat pelik.Rasa nak nangis time nak handle dia,selalu merengek ,tak nak mazreel dukung,asyik nak kepit dengan aku,tapi kadang kadang dia tak nak aku,nak mazreel pulak.Nasib baik,time makan tak ada masalah,time minum susu pon tak ada masalah.Tak ape lah.Ujian untuk aku.Sabar.

tapi dalam masa sama sedih macam nak menangis.


mula mula aku sangat tak faham.Kadang aku sendiri stress.Rasa macam nak tengking basyirah,tapi bila mengucap,semua tu jadi perasaan bersalah.And lepas google,now i know.

TANTRUM.

Kebanyakan ibu bapa yang mempunyai anak dalam lingkungan 2 ke 3 tahun pasti pernah mengalami masalah anak tantrum. Pada usia ini, ramai di kalangan ibu bapa yang mengatakan anak mereka sudah mula menjadi degil. Tapi, kenapa anak pada umur ini mula untuk tantrum? Adakah tantrum satu perkara yang normal?

Tantrum adalah cara anak anda meluahkan perasaannya apabila dia merasakan dirinya hilang kawalan. Apa yang ditunjukkan oleh anak anda pada masa dia tantrum jelas menunjukkan apa yang dirasakan – keliru dan bercampur-aduk. Hampir kesemua tantrum berlaku apabila anak anda bersama dengan orang yang paling dia sayang .........hmmm... sekurang-kurangnya kini anda tahu bahawa andalah orang yang paling disayangi! 

google.



Rupa nya,basyirah tengah rasa fasa tantrum untuk proses pembesaran dia.So no wonder lah kalau dia macam ni.At least aku lega bila tahu anak aku macam ni,sebab aku fikir basyirah ni macam kene gangguan je.heee..risau lah jugak.

..cepat lah fasa ni habis,aku rindu sangat nak main dengan basyirah.Betul betul menguji iman and kesabaran aku .Basyirah dah macam ni pon aku takut,sampai aku fikir,bila besar nanti kalau dia macam ni macam mana,tak dengar cakap aku ke...ya Allah,sedih betul..harap dijauhkan..


basyirah,mama sayang kamu.

fedup


kadang kadang aku rasa sikap aku sendiri dah berubah.Since kerja dekat jabatan pesakit luar (jpl) ,aku rasa diri aku ni macam banyak sangat berubah.Kerja dekat unit ni memang lain,sebab kau kene berinteraksi dengan patient,lebih dekat dengan patient.Bagi aku,kerja dekat unit ni buat aku banyak belajar pasal mangement.Bukan tu je,aku rasa ukhwah antara staff and doktor pon rapat.Lain benar aku kerja dekat unit wad bersalin.

Bukan nak buat comparison,situasi kerja dekat unit jpl ni seronok sangat,lagi lagi kalau dah tau kerja apa kau nak buat.Tapi yang lain kat sini,kau kene belajar sabar,kadang kadang kau punya mood boleh berubah bila kau tengok patient yang datang semua melalut,ada datang marah marah doktor tak tentu pasal,cakap dengan nada kasar,ada yang datang memang jenis perangai lawak tiba tiba...semua libatkan mood kau.

Dengan kawan sekerja pon kau punya mood boleh berubah.Tapi tak best kalau kerja ikut mood kau yang entah apa apa tu,kejap okay kejap tak.And aku so far,aku happy sangat kerja dengan staff sana.Biasalah,kalau ada gap tu.Tapi as long as tak menganggu kerja,aku okay.

cuma aku sedih ,sometimes ada je jenis manusia yang datang kerja sesuka hati,datang lewat,..dah datang lewat,pergi lepak dulu makan,makan pon berejam.Aku rasa ni semua libatkan atitude.Macam aku..aku kalau makan cepat ,bukan lah gelojoh,cuma aku rasa bersalah nak makan lama dari nak buat kerja.

Dekat tempat kerja aku ni,management dia sangat menyedihkan.Tak ada proper management,tak ada orang nak pantau,boleh buat sesuka hati.Aku kadang kadang nak je ikut perangai sebilangan manusia ni,tapi bila fikir balik,untuk apa? at least aku tak nak rekod aku buruk .Kau pergi lah mana mana pon,kalau kau punya atitude busuk,kau tak kan kemana.

sedih betul aku.Kalau difikir balik,aku ni PJJ lagi dengan suami and anak,sometimes dorang tak sihat,aku just suruh dorang ambil ubat sendiri,kalau basyirah demam,seboleh boleh aku suruh mak tolong tengok kan.Bukan tak bertanggungjawab,bukan lepas tangan,tapi aku sendiri sedih bila tengok kawan aku lain terpaksa cover.In sha Allah,kalau niat kita betul,aku yakin Allah swt pon tolong aku.

susah dapat manusia yang kerja sambil lewa seolah olah dia sorang ada masalah.Kejap EL sesuka hati,dah lah EL sesuka hati,borang tak up,kira cuti dia semua "halal"...hamboi..Lagi best bila manusia yang macam ni tak ada orang pantau.





bila fikir semua ni,boleh buat marah.Tapi tak apa,mungkin ni dugaan kat orang orang macam aku ni.Bila terfikir basyirah,aku rasa macam nak let go je semua benda.Kuat kan je lah jiwa ni untuk basyirah.Depan suami sendiri aku belagak yang aku ni okay.
lagi satu pasal pertukaran,kalau bukan rezeki kau,berapa besar kabel kau pon,benda tu tak guna.

so,pada manusia yang suka menyusah kan orang tu,sila lah resign.Sebab korang punya perangai lah,manusia macam aku ni selalu tertindas.
sekian.


 
BY AQISH BASIR