BYE BYE sabak bernam !


hye korang!

Pernah satu hari tu,aku dah give up sangat.Nak QUIT ,nak STOP,nak BERHENTI dari bidang kejururawatan ni.Biasalah,alasan aku sama.Jauh dengan anak dan suami.Jauh dengan anak tu lagi sakit,kalau jauh dengan suami pon sakit tapi sakit biasa biasa je..👅 

Pernah rasa down teramat,menangis sorang sorang tapi bajet cool bila mazreel call,sebab dia jenis tak suka aku melalak dalam phone lagi lagi dia tak ada depan mata.Tapi aku sentiasa belagak cool jawab call dari dia,sebab kalau emosi aku tak okay,mesti time time tu dia boleh "terbang" ke sabak.Bukan takut,tapi kesian dia,dah lah jauh.Biasalah,kekadang perempuan ni luar biasa ,susah diramal giteww.

USAHA,TAWAKAL,IKHTIAR..semua dah aku buat.Bukan aku je,mazreel selaku suami yang tersayang pon selalu usaha , usaha dia lagi kuat dari aku.Selalu jugak kene "bash" dengan dia,suruh follow up dengan hospital,buat rayuan.Tapi aku tak sekuat dia,aku asyik tipu je.Mengiye kan ape dia tanya je selama ni,sebab aku lain dia lain,susah nak explain dekat dia sebenarnya tentang profesion kerja aku.Lagi lagi bidang nurse ni.

mazreel,tulang belakang i .thanks sayang =)

alhamdulilah,syukur! finally aku dapat tukar jugak.Ya allah,betul betul tak sangka,memang rezeki anak,family! Disaat saat nak give up,Allah swt bagi aku jawapan dalam doa aku selama ni 💓..


tapi kalau ingat balik macam mana aku punya happy dengan kawan sekerja aku memang tak boleh blah.

Bayangkan,hari tu time 18 /8/ 2017,semua cakap ada pertukaran JM sebelum raya haji,dalam hati aku ,still tak boleh percaya,entah entah semua ni agenda nak sedapkan hati je.Still tak nak berharap tapi dalam masa sama aku berdoa jugak lah,mana tau nama aku terselit tapi dalam fikiran aku ni asyik fikir MUSTAHIL!!

petang tu plak,aku lepak dengan ada sorang akak senior aku ni,cuma beza aku dengan dia..dia bujang,aku dah berfamily..Kesian dia,bersungguh sungguh inform yang ada pertukaran,boleh tahu senarai nama hari tu jugak.Aku ni memang tak senang duduk lah.Jiwa tak tenang wei.Sebab suami aku ada jugak inform aku,pertukaran ni akan keluar tapi kene tengok portal..tapi still tak tahu bila..

😑😑😑😑😑😑😑😑

ko nak aku buat apa time tu?
gelak gelak?
senyum?
diam?

senang cerita,aku dengan akak senior ni tak tenang.Apa je kiteorang tak buat? banyak kali jugak call pihak pengurusan JKN untuk tahu status..Banyak kali kiteorang whatsapp orang yang incas pasal pertukaran ni...even orang tu tak reply langsung padahal tengah online tu..debar dia lain macam!..geram pon ada. Dah read.dah seen thru whatsapp ..REPLY ler!!

tetibe...

senior aku cakap..dah boleh semak dekat portal....

FUHHHHH....berlari aku! selalu aku buka portal dengan bacaan BISMILLAH..kali ni tak,sebab perasan tu dah menyirap yirap nak tahu!



BUKAK..BUKAK JE...
😵😵😵😵😵😵😵😵




syukur alhamdulilah!

menjerit,menangis,meloncat..semua dengan kawan sekerja yang tengah tunggu nasib yang sama.
happy dia lain macam.Aku macam tak percaya betul..

Bagi aku,ni semua perancangan dari Yang Maha Esa,sebab kita tak kan diuji kalau kita mampu mengharunginya,Buatlah macam mana,kau buat,kalau tu bukan takdir kau.Tak kan jadi jugak.


....................................


terus call mazreel,family...syukur.
Nak dekat 2 tahun 8 bulan aku dekat sabak bernam.
Ulang alik selama setahun dari sabak ke seremban ,ulang alik ke melaka ,



tak boleh bayangkan macam mana aku boleh harung hidup macam ni.Nak dekat dekat pindah ni lah,aku baru terfikir..heee...Tabah jugak lah aku dengan mazreel ni.Tapi dalam masa sama aku sedih jugak,sebab akak senior aku yang tadi tak berjaya.

kekadang orang bujang ni pon ada komitmen dekat ibubapa dorang,adakah  mereka tak layak?

hmmmm.....


ape ape pon! sekarang tengah counting days gitew...syukur!
😆😀



p/s: now,tengah berdebar pulak penempatan baru,harap tak jauh dengan rumah.HOPEFULLY!





tantrum


hari khamis hari tu,lepas kerja,mak ada inform anak aku,basyirah tak sihat.Demam.Bila aku call, mak cakap anak aku okey,tak ada apa sangat,badan panas.Terus aku suruh mak check suhu,lepas dah check,abah cakap suhu basyirah turun naik.Allahu.Luluh hati aku,nak buat keje time tu pon macam nak tak nak je.Basyirah jarang demam,pernah dia sekali je demam ,time tu masa umur 5 bulan,tu pon sebab cucuk Dtap ,kalau tak silap aku.Alhamdulilah sepanjang tu memang tak ada demam.

Lepas tu,dapat gambar whatsapp basyirah.Allahu,rasa nak lemau jantung tengok anak sendiri lepas sponging,selalu aku tengok anak patient je.Sekarang anak sendiri pulak.Sedih bhai.Terus aku balik melaka.


Tepat pukul 917pm,aku sampai melaka.Bayang kan lah,aku drive macam orang gila.Sebab risau punya pasal.Sampai je,terus aku tengok basyirah.Time tu dah tertido.Kesian anak aku.Lemah satu badan,tapi bila check suhu malam tu dalam 37.8'c.Lucky me,abah mak ni sebelum ni kerja dalam medical,so a lil bit they know what to do...alhamdulilah...

Hari jumaat aku check suhu basyirah kejap okay kejap tak.Aku just repeat 

tepid sponging-mandi-ubat-check suhu..

time check suhu anak tu,berdebar dia lain macam.Bila turun,happy dia,lain macam,rasa macam lulus exam.Tapi bila suhu makin naik,rasa macam nak terjun perigi.

Tapi sebelum basyirah demam,memang mak ada mengadu,basyirah dah start mengamuk tak tentu pasal,moody memanjang,asyik nak marah.Risau.Sebelum tu pon,aku notice dia,dalam minggu lepas,perangai dia lain sangat.Asyik nak dukung,tak nak berjalan.Betul betul menguji kesabaran.Kadang kadang termarah dia.Bengang punya pasal.Menyesal betul bila fikir balik.




Nasib aku baik,basyirah semalam,dah sihat sepenuh nya.So memang rezeki,bila mazreel ajak berjalan ,ala dekat melaka jugak,cuma nak spend time dengan basyirah and wife dia ni katanya.Mula mula memang tak nak,sebab basyirah macam baru sihat.Tapi mak abah pon cakap.takut basyirah stress jauh dengan aku and mazreel,better pergi holiday.

so,pagi sabtu kiteorang gerak.Even basyirah dah sihat,tapi perangai dia sangat pelik.Rasa nak nangis time nak handle dia,selalu merengek ,tak nak mazreel dukung,asyik nak kepit dengan aku,tapi kadang kadang dia tak nak aku,nak mazreel pulak.Nasib baik,time makan tak ada masalah,time minum susu pon tak ada masalah.Tak ape lah.Ujian untuk aku.Sabar.

tapi dalam masa sama sedih macam nak menangis.


mula mula aku sangat tak faham.Kadang aku sendiri stress.Rasa macam nak tengking basyirah,tapi bila mengucap,semua tu jadi perasaan bersalah.And lepas google,now i know.

TANTRUM.

Kebanyakan ibu bapa yang mempunyai anak dalam lingkungan 2 ke 3 tahun pasti pernah mengalami masalah anak tantrum. Pada usia ini, ramai di kalangan ibu bapa yang mengatakan anak mereka sudah mula menjadi degil. Tapi, kenapa anak pada umur ini mula untuk tantrum? Adakah tantrum satu perkara yang normal?

Tantrum adalah cara anak anda meluahkan perasaannya apabila dia merasakan dirinya hilang kawalan. Apa yang ditunjukkan oleh anak anda pada masa dia tantrum jelas menunjukkan apa yang dirasakan – keliru dan bercampur-aduk. Hampir kesemua tantrum berlaku apabila anak anda bersama dengan orang yang paling dia sayang .........hmmm... sekurang-kurangnya kini anda tahu bahawa andalah orang yang paling disayangi! 

google.



Rupa nya,basyirah tengah rasa fasa tantrum untuk proses pembesaran dia.So no wonder lah kalau dia macam ni.At least aku lega bila tahu anak aku macam ni,sebab aku fikir basyirah ni macam kene gangguan je.heee..risau lah jugak.

..cepat lah fasa ni habis,aku rindu sangat nak main dengan basyirah.Betul betul menguji iman and kesabaran aku .Basyirah dah macam ni pon aku takut,sampai aku fikir,bila besar nanti kalau dia macam ni macam mana,tak dengar cakap aku ke...ya Allah,sedih betul..harap dijauhkan..


basyirah,mama sayang kamu.

 
BY AQISH BASIR